pišite mi na ...
crnarika@gmail.com
od 27. 06. 2009.
Nema zapisa.
Blog - kolovoz 2009
nedjelja, kolovoz 30, 2009
E Jure, Jure, odveja si nam najlipšu curu iz sela!!!
Pa komu pravo , a komu krivo!!!
Neka Vam je sa srićom i želim da Vam svaki dan u Vašem zajedničkom životu bude sritan i vesel ko jučerašnji !!!
A bilo je lipo i veselo, trajalo do zore. Tribalo je to izdurat.
 Vrućina, buklije, iće , piće i uz sve to još i balat.
Neke boli glava(piće),  neke bole noge( štikle- ma muka je bit lip), koga bole kuki( vajalo je mrdat sa sobon) - ma okomorat će mo se !
crnarika @ 15:57 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare

Lucija i Jure  su mi priredili izneneđenje! 
 Uz čestitku, nisu spominjali godine, dobila sam i tortu !!!
 HVALA  Vam još jednom!!!

crnarika @ 13:37 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 29, 2009

Ovo mi je najdraža torta i nije slučajno šta sam je baš danas stavila na blog. 
Prigoda ja posebna - danas mi je rođendan! 
Ako ste blizu, svratite ali do tri popodne posli me nema jer se slavlje nastavlja u "Adriji".
Bit će to velika zabava, priko 300 gostiju!
Eto potrefilo da nam se prijateljica udaje pa će mo im uveličati svadbeno veselje. 


Biskvit:


12  bjelanjaka

½ kg šećera

 2 žlice jabučnog octa

Veliku plitku tepsiju obložiti folijom, namazati uljem. Peći na 150° - 1h.

Krema :

12 žumanjaka

6 žlica šećera

 4 žlice gustina

Skuhati u 6 dcl mlijeka, u ohlađeno dodati 1 margarin.

1 l šlaga ( hopla ili sl.) – izmiksati

 Pečeni biskvit prerezati po širini.

Prepoloviti kremu , u jednu polovicu dodat 4 žlice šlaga a u drugu dodati 25 dag mljevenih oraha.

Pečeni biskvit prerezati po širini.

Slagati: biskvit, kremu od oraha,1/3  šlaga, biskvit, žutu kremu, filovati sa ostatkom šlaga. Ukrasiti po želji.

crnarika @ 01:25 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 27, 2009

Ukratko,  pomidore oprati, narizati na 1/4 i kuhati, malo ostavit da spadnu, prociditi, propasirati, ponovo kuhati uz dodatak soli ( ja kuham u loncu od 14 l i stavim 2 velike žlice soli), vruće sipati u tegle . Tegle posli umotati nekim prekrivačem, ostaviti ih tako 1 - 2 dana kako bi se polako hladile.

crnarika @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 26, 2009

Varaždinski ulični festival - Špancirfest ili "festival šetača" - popularna je desetodnevna litnja manifestacija grada Varaždina koja privlači veliki broj posjetitelja. Za trajanja festivala cila se varaždinska starogradska jezgra pretvara u jedinstvenu pozornicu na kojoj nastupaju glazbenici, glumci, plesači, performeri i drugi izvođači iz Hrvatske a i šire.

Moja sestra koja je inače u metropoli, odšpancirala je do Varaždina i poslala par sličica uz koje kaže...





Bili smo na špancirfestu u Varaždinu,ovaj tip je pun instrumenata na sebi i svira, i te kako, oda i svira!!!

 




Dame u haljinama!

Ko bi po ovoj vrućini danas nosija ovakve vešte?


crnarika @ 00:34 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 23, 2009

ona ih donosi jedno po jedno...
a ja ih vraćam u konobu ! 
Još nisu svi ni progledali, ima ih petoro!
 Ako ste zainteresirani - dogovor ie lak.
Uzmeš jednoga- drugi je gratis !!!!  
crnarika @ 12:30 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 22, 2009



crnarika @ 10:13 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare


Kominjani su večeras proslavili ovogodišnju pobjedu na maratonu. Priredili su veliku feštu bez obzira na recesiju. Ića i pića u izobilju. Na slikama vidite djelić atmosfere. Lađarske ekipe  i ostale goste , a bilo ih je poprilično zabavljao je Jasmin Stavros.
crnarika @ 03:39 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 20, 2009

sušenje smokava na sturama



Plodovi namijenjeni za sušenje moraju biti zdravi, ne smiju biti mokri od kiše niti vlažni od rose. Beru se sa peteljkom, uglavnom do podne. Nakon berbe smokve se „sumparaju“, i to na način da se unose drvene bačve ili bilo koje druge drvene posude, gdje je onemogućen izlaz sumpornog dima. Ovom metodom sprječava se  pojava plijesni, gljivica, bakterija i ličinka (crva) muha, odnosno procesi vrenja, oksidacije, truljenja i promjena boje plodova. Sumparanje se izvodi tako da se zapali na žeravici sumporni prah koji razvija dim. On djeluje na pokožicu ploda , mijenja njezinu boju i istovremeno vrši dezinfekciju ploda. Zelena boja prelazi u svjetliju i bjelkastu.

 Sumparane smokve valja pažljivo posložiti na podloške od letvica ili glatke trstike (ne žica). Sušilo treba biti pokretno i mora omogućiti strujanje zraka sa svih strana oko ploda.

Sušenje na suncu traje obično 4-5 dana. Blagim stiskanjem ploda provjeravamo da li je završeno sušenje. Prije uskladištenja, osušene smokve potrebno je oprati. Potapa ih se u vruću morsku vodu (tzv. morenje ili morbanje) ili 3% slanu vodu  i ponovo malo prosuši. Na taj način se uništavaju svi uzročnici bolesti i sve ličinke moljca i muhe. Pravilno osušene smokve slatkog su i ugodnog okusa i imaju lijepu slamnato žutu boju.

crnarika @ 15:31 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 18, 2009



Pohane - meni najdraže!

Brudet od žaba!
crnarika @ 17:49 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 16, 2009

Moja kava koju sam jutros skuhala, nije montaža!
Ne virujen u te stvari, ma ga je isto lipo vidit!!!
crnarika @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 11, 2009

Nisam bila ja, 
sestra i zet  poslali slike !
crnarika @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 30 | Prikaži komentare

 

Kako je lakše , bez vode ili bez struje, pitanje je sad?

Danas nemamo vode , a toliko toga triba: skuvat, oprat ...
Pitam se kako su naši stari živili bez toga a i ostalog šta mi danas imamo!
 Čim nam nešto fali , "ludi " smo bez toga!
Bez struje su peglali , u maštelu robu prali , ni praška, ni omekšivača...
 Sićan se i ja dok san dite bila, kako se na rici ražentavala roba, bilu bi posli perlinali.
Nekad je tako bilo!!!



stari sumpreš


crnarika @ 11:21 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 9, 2009
crnarika @ 21:29 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare

crnarika @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 8, 2009

Moji opet prvi!!!!!
Bravo Kominjani - iskrene čestitke!!!
crnarika @ 21:27 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 6, 2009

Ove sezone nema baš nešto posebno ribe , ali je lipo kad se u vršvu zaleti koji veći komad!
 U ovome kapitalcu je  - 2 kg i 20 dag.

Malo je kala kad smo ga očistili !
 Sama butarga ima 0,5 kg!
crnarika @ 16:36 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare

Orahovica je svoje odležala na suncu, a smokve taman počele .
Jedno s drugim se lipo slaže , obavezno ladno , kako ne bi naudilo!!!
 U bocama je isti sadržaj, a vi izaberite iz koje će te ulit!
 Možda je najzgodnija ova s desne strane - neće se ispust iz ruke .
crnarika @ 14:05 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 4, 2009
crnarika @ 22:53 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 3, 2009
Danas je sv. Stipan  - litnji!
 
Imendan slave: Stjepan, Stipa, Stipe, Stipo, Stipica...
Nek im je sa srićon!!!
crnarika @ 07:22 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 2, 2009
 

 



Smeđe tijesto:

Snijeg od 5 bjelanjaka

15 dag šećera

15 dag mljevenih oraha

3 rebra čokolade ( naribati)

3 žlice brašna

1 prašak za pecivo

 

Bijelo tijesto:

Snijeg od 5 bjelanjaka

15 dag šećera

15 dag kokosa

2 žlice brašna

1 prašak za pecivo

Sok od 1 limuna

Priprema: tijesta peći odvojeno u tepsiji obloženoj papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 10 -15 min u zagrijanoj pećnici.

Krema:

10 žumanjaka

20 dag šećera

1 puding od vanilije

3 dcl mlijeka

1 margarin ili maslac

Priprema: u mlijeku skuhati žumanjke sa šećerom i puding. U hladno dodati pjenasto izrađen margarin. Slagati bijelo tijesto, pola kreme, smeđe tijesto, drugu polovicu kreme i posuti kokosom.

crnarika @ 13:24 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
167576
Arhiva
« » kol 2009
Index.hr
Nema zapisa.