pišite mi na ...
crnarika@gmail.com
od 27. 06. 2009.
Nema zapisa.
Blog - prosinac 2013
srijeda, prosinac 25, 2013


crnarika @ 19:26 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare

 





crnarika @ 01:13 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 24, 2013
 

Pišem ono što sam naučija od naših starih,najviše od svoje babe Mare kako su i naši stari nazivali:''NA DOBRO VAM DOŠA BADNJI DAN,I SUTRA BOŽIĆ'',dok bi odgovor bija,''I S'TOBON BOG DA ZAJEDNO''. Kaziva tako baba,uranilo bi se jutri,pa se uvati šta imaš posla. Nije se odilo u baštinu,tribalo je pripremit drva za te dane,i grma živini,ako si ima šta zaklat za Božića,zakolji,pripremi da je sve za vidila u kući. Kuvali bi kaže,sočiva,ribe,ko je šta ima,frigaj uštipaka,nako obični brašna i vode,ma isto slađi od cukra,ako bi bila koja suva smokva,malo mantale,bajam,oras,i eto ti šta se je ilo na Badnji dan. Gledali bi do mraka sve to namirit da je u kući što triba,namirila bi se živna, i tada bi se u toru molilo Boga, i blagosovoilo krštenon vodon,zakitila bi se vrata od tora brštanon,tako i konobe, i kuće,di je god šta živa bilo i zalazilo,moli Boga i blagosovi. E kad bi došlo vrime večerat,unda bi glava kuće unosila badnjak u kuću,skupili bi se oko ognjišta,a domaćin bi iša vanka po badnjak(drvo koje bi tinjalo na ognjištu sve božićne dane,obzirom da je drva za grijanje falilo,gledali bi cilu godinu di ćeš dogodine usić badnjak)unosija bi badnjak u kuću i naziva(govorija)''Na dobro vam došla Badnja večer,i sutra Božić.a ostali u kući bi odgovarali''i'stobon Bog'da zajedno''.! Stavlja bi badnjak vatri na ognjište i govorija mu ki čoviku,''evo te prilažen vatri''a ostali u kući bi mu rekli''ko te je unija ove godine,da'bogda i dogodine,Amen''dodala bi mu domaćica prtvu sa šenicon,posipaj ga šenicon u znaku križa i govori''ja te posipan šenicon bilicon,da bi nam polje rodilo bolje,na svaku se je odgovaralo Amen,unda bi mu dala bukaru vina,pa opet u znaku križa,badnjače ja te polivan vinon da bi nan rodila vinova lozica,i što san triba napisat naj prvo,evo ja zadnje,krstija se je krštenon vodon,da Bog da svakoga blagoslova. kako u kući, tako u toru,i u polju. E kad bi priložili badnjak i blagosovili,unda ajde večerat. domaćin bi jamija pušku,pa izađi prid kuću i dozivaj po'imenu u prvi komšiluk''ooo Ivane Ivaniću na dobro ti došla badnja večer,pa ispali iz puške u zrak,a on bi odota odgovara''i tebi sutra Božić,pa isto iz puške u zrak. Unda lipo večeraj,i uz božićne pisme čekaj ponoćku.! Kad završi misa,ajde lipo po selu pivaj i čestitaj,obavezno peć divenicu,nebi ni ligali nego čekaj misu zornicu u četri ujtru. E dalje je već dan Boga Božića,i o tome danas nećemo. Virovanje blagoslovu i kićenju brštanom je bilo veliko,neće vištice di je krštena voda i bršljan,nije se na Badnji dan radilo o vuni da nebi zlo na ovce,niti su se iznosile brstine iz tora,neka vise u toru,neće štringe na nje. Virovalo se da su zle sile naj jače i naj žešće na badnji dan,zašto,ne mogu dokučit. Danas većina ne viruje u ništa,i ne drži do ničega,zato i jesmo otišli duboko i naopako. Eto dragi moji prijatelji ''Na dobro vam doša Badnji dan,i sutra Božić''.!

Matko Žderić


crnarika @ 17:09 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 22, 2013

NAGRADNI NATJEČAJ

Za vaše glasove natječu se: Ana Majić, Ana Netretić, Anita Jerković, Barbara Grdinič, Barbara Tomašić, Dragana Mihajlović, Dunja Zakošek Slišković, Ella Pavlinić, Gordana Pović, Helena Kokan, Iva Mikulić, Ivana Rukelj Hrenić, Josipa Maričić, Karmela Karlović, Krešimir Katarinić, Kristina Bosnar, Lidija Tomić, Magdalena Kulaš, Maja Sepelj Majer, Martina Gorički, Marie Dulikova, Mirjana Plećaš, Nataša Plečković, Sandra Papac Krznarić, Snježana Bilić, Suzana Kvesić, Tatjana Jamrek Kiralj i Veronika Mesarić.

O tri nagrađena odlučuju natjecatelji emisije, o jednom nagrađenom stučni žiri emisije, a o jednom odlučuju posjetitelji ove stranice.

Sretno!



U nagradnom natječaju "Tri, dva, jedan - pecite kod kuće!" nagrade su osvojili:

Kristina Bosnar
Iva Mikulić
Suzana Kvesić
Barbara Grdinić
Anita Jerković

Čestitamo!
Javite nam se u inbox sa svojim dostavnim adresama.



Doboš torta !

crnarika @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 18, 2013
 



Radi se punom parom. Kažu kako bi radovi tribali bili gotovi do kraja travnja iduće godine.

Tribat ću prominit sliku u "headeru" Wink



Sigurno se pitate šta mi je danas?

Nema me već dugo i onda danas izbacim tri posta - eto strefilo me Cool I onako usput samo da spomenem... ovaj misec, točnije prije tri dana je točno 5 godina kako  sam ode sa vama !!!

crnarika @ 23:11 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare

 

Sad su oni dani kad svi tragamo i pribiremo po receptima šta napraviti od kolača za nalolazeće blagdane! Bila sam sigurna kako sam ovaj recept na blog postavila još lani.Malo sam se privarila pa mi je tribalo vrimena dok sam pribrala foto arhivu Laughing . Pravila sam ga lani za vrime one velike studeni, kad je i nas u Neretvi zameja snig. Bilo je to ludo vrime ...još i danas ga spominjemo , kogo po dobru pritome mislim na dicu koja se vesele snigu a i na sebe jer ja obožavam snig i onaj osječaj kad škripi pod nogama Cool a kogo po onomu drugomu a to se odnosi na padove i lomove FrownTako neka vas ne buni slika di se kolač ladi na snigu. Kolač je sa makom a ja inače NE VOLIM mak , makovnjaču zaobilazim u širokom luku ali virujte mi ovaj  je druga priča i što je najvažnije jako jednostavna priča !  Nema puno šporkin sudi, sve se smiksa zajedno, ispeče i prilije čokoladom... pa ko voli nek izvoli Smile






Biskvit:
7 žumanjaka
25 dag šećera
15 dag maslaca ( omekšalog)
1/2 praška za pecivo
3 kesice vanilije šećera
12 dag grožđica
25 dag mlivenog maka
1 žlica mrvica
snig od 7 bilanjaka

Peći oko 30 minuta na 180 ° C. Gotov biskvit primazati kiselkastim pekmezom ili mermeladom i priliti čokoladom.

Čokoladna glazura:
20 dag čokolade za kuhanje
1 dcl ulja
Na laganoj vatri otopiti i priliti priko kolača.

crnarika @ 21:50 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare


Kuha se isti omjer badema i šećera sa upola manje vode, ja mjerim sa čašom. Kuhati uz stalno mješanje, kad se dobro zapjeni, skloniti sa štednjaka i mješati sve dok se pjena opet pretvori u šećer. Vratiti na štednjak i ponovo mješati kako bi se šećer uhvatio za bademe. Gotove bademe isuti na tacnu kako bi se ohladili.

crnarika @ 19:02 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, prosinac 14, 2013
Dugo sam bila nakana praviti ovu tortu ali sam je stalno odgađala,činila mi se komplicirana Smile

Sad kad sam je pravila a bila je posebna prilika Cool, oduševila me je okusom i izgledom ... mislim kako će se ubrzo opeet naći na mom stolu ! Možda drugi put budem radila okruglu varijantu ili istu ovu samo duplu dozu ali sve su to varijacije na temu Wink





Biskvit:

10 jaja
20 dkg šećera
14 dkg brašna

Krema:

4 jaja
25 dkg šećera
1 vanilija šećer
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca

Glazura:

20 dkg šećera

PRIPREMA:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, dodati šećer i dobro izmiješati.
Dodati  jedan po jedan žumanjak dobro miješajući i na kraju lagano dodati brašno.
Kalupom za tortu na papiru nacrtati  6 krugova te na njih rasporediti smjesu za biskvit.
ili ako želite pojednostavniti i peći u obliku pravokutnika kao što sam ja pekla onda pecite u četvrtastoj plitkoj tepsiji. Podijelite masu na dva dijela i pecite u dva navrata tako da dobijete dvi kore. Svaku ispečenu koru izrežite na 3 jednaka dijela

Krema:
Jaja dobro izmiješati sa šećerom i vanilja šećerom neprestano miješajući kuhajte na pari.Kad se dobro zapjeni dodati komade čokolade.Kuhati na pari uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi i sve ne postane gusta kompaktna masa.
U hladnu kremu umiješati izrađeni  maslac. Kremu namazati na 5 slojeva i jedan dio kreme ostaviti za bočne stranice torte.
Glazura:
Posljednju koru ostaviti na dasci .
Rastopiti  šećer uz neprestano miješanje, kad dobije zlatno-narančastu boju preliti preko kore.
Zarezivati glazuru na komade uskih feta, to triba raditi brzo jer se glazura brzo stvrdne ! Prije svakog zarezivanja obilato namazati veliki nož s margarinom kako se ne bi lijepio za glazuru.

crnarika @ 22:14 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 4, 2013
 



Sipu ( očišćenu) skuhamo u vodi a zajedno sa sipom skuhamo i koji krompir (oguljen)
Kad je sipa mekana, izvaditi je i narizati na prutiće a krompir na kockice.
U zdjelu staviti prutiće sipe i krompir te posuti sa narizanim peršinom, lukom, kapulom.
po potribi posolitii, popapriti (bili papar), dodati začina za ribu (Kotanyi) i obilato priliti sa maslinovim uljem i limunovim sokom te ukrasiti limunom.

crnarika @ 20:13 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
167576
Arhiva
« » pro 2013
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Index.hr
Nema zapisa.